"Plupp" var en liten Sigrid

Livet med en bebis

Amma, byta, sova, amma, byta…

Posted by boksoppa på 22 februari 2009

Livet just nu går i intervaller som innebär amma, byta blöja, försöka få Sigrid att sova, amma, byta blöja osv. Tidsintervallerna ändrar hon på hela tiden och de senaste dygnen har hon fått för sig att vakna ca 2,5 h efter att vi somnat för natten och sedan vägra sova på 2,5 h. Inget passar och det enda vi kan göra är att hålögt hänga med i svängarna.

Det ÄR jättemysigt med en liten bebis, men när man inte får sova och till slut nästan får panik över sömnbrist så ser man att allt har en liten baksida.

Amningen fungerar inte helt bra heller. På BB fick vi en amningsnapp (en liten ”silikonnapp” som man sätter på bröstvårtan) för att hon aldrig greppade bröstet som man ska. Nu är vi beroende av amningsnappen och utan den fungerar det inte. Problemet mer nappen är att amningen tar mycket längre tid och hon får inte i sig lika mycket mjölk. Hon hinner somna innan hon ätit klart. En av anledningarna till att hon nu börjat sova så dåligt kan alltså vara att hon aldrig är riktigt mätt, trots att vi ammar i nästan en timme ibland. Förra veckan ringde jag till amningsmottagningen och bad om hjälp och råd och imorgon ska vi dit och göra en amningsstudie, alltså de tittar hur vi gör och kommer med råd (hoppas jag). Det känns som att det skulle underlätta nåt så otroligt om vi slapp nappen!

I stunder av uppgivenhet är det väldigt skönt att jag har så mycket bra kontakt med andra nyblivna mammor, eftersom jag då ser att våra problem inte är unika och att mer eller mindra alla har problem med amningen och sömnbrist.

Just nu har Sigrid äntligen somnat hos pappa i en lånad BabyBjörn och hon är så söt när hon ligger och snusar. Då känns allt helt underbart och vi har världens sötaste lilla tjej som betyder ALLT för oss. (Men fråga mig inte vad jag tycker i natt kl. 05.30 efter två timmars amning och grin ;-))

Annons

5 svar till “Amma, byta, sova, amma, byta…”

 1. Linda said

  Ja, visst är det skönt att höra att andra också har problem och att ens problem inte är unika! Jag och lillkillen har inte samma problem.. men dock problem. Han har magknip som gör att han inte sover bra på nätterna… plus att han spyr mycket. Våra amningspass är också långa men det beror som sagt på magknipet och spyorna… Inte ska det vara lätt inte 😉

  Lycka till med amningsstudien. Hoppas att er teknik blir bättre 🙂

 2. Finna said

  Åh va mysigt det låter, även om jag förstår att det är jättejobbigt att inte få sova. Hoppas att ni får hjälp så att amningen börjar funka som den ska!! KRAM!!

 3. Annah said

  Det jag kan trösta med nu är att det blir bättre. Kroppen anpassar sig och rutinerna faller till slut på plats. Dröjde nog till Milton var tre månader innan vi lyckats få någorlunda rutiner på sömn, mat och annat. Så då får du tänka att sen i sommar när det fungerar bra för er så är det jag som sliter håret med en nyfödd… hehe…

  Hör av mig om att komma över i veckan!

  Kram kram

 4. Sofia (globen) said

  Håll ut! Det finns ljus i tunneln, jag lovar! Det kommer säket att stabilisera sig så småningom. Hoppas ni får riktigt bra tips av amningshjälpen idag!

 5. Camilla said

  Hej vännen. Misströsta inte, fast jag vet exakt vad du går igenom….är ju bara någon månad före 🙂
  Vi hade oxå amningsnapp….E åt nästan alltid närmare en timme och precis som S somnade hon oftast. Vi fick ibland klä av henne för att hon inte skulle tycka det var allt för mysigt, och så fick vi ”pilla” och ”peta” på henne lite då och då…..Efter ca en månad (när brösten hade börjat ”vänja sig”) så började jag med att ta bort den ena amningsnappen (funkade bättre på ena bröstet) för att ”vänja bort” den. Funkade ibland och ibland inte. Till en början var man tvungen att ha nappen och till slut funkade det med att ta bort den efter halva tiden. Men på nätterna orkade jag inte tjafsa. Till slut lärde sig E att ta bröstet utan nappen, som jag kände var heldryg att pyssla med. När de lärt sig ta bröstet bättre så kommer troligtvis amningstiden att minska. Efter mina mjölkstockningar (som inneburit att jag varit tvungen att pumpa mycket) så är E nu nere på att äta sig mätt på 10 min….från nästan en timme!!! Så hopp finns 🙂 Det är bara att höra av dig om du känner för att ”kräkas lite amningsproblem, sömnbrist, hormonsvängningar mm” 🙂
  Kämpa på!!!!
  Bamsekramar från Camilla och lilla E som fick sin första smakportion i söndags….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: